Рецепта за дезинфекциращ гел

Рецепта за дезинфекциращ гел

Всичко случващо се през последните няколко дни в България провокира вълна от страх сред населението не само у нас, но и по целия свят. Коронавирусът разклати цели икономики, застрашава бизнеси, но най-вече здравето на много хора. Здравните институции ни съветват постоянно да мием ръцете си и да имаме много висока хигиена. Вчера бяхме в един от големите магазини за хранителни стоки и щендерите със сапуни и дезинфекциращи средства бе почти напълно празен. В същото време в социалните мрежи хората търсят решения за дезинфекциране, които да не са вредни и за околната среда.

Ние от дълго време си имаме наша рецепта за дезинфекциращ гел, който може да нанасяте по всяко време навсякъде. Може лесно да го носите със себе си, няма натрапчив аромат, но има много силни антибактериални действия. Подходящ е и за деца, но тествайте малко количество преди това, за да видите има ли негативни реакции. И задължително се уверете, че когато го нанасяте на малките съкровища, търкането не спира, докато целият гел не е попил по ръчичките.

Рецепта за дезинфекциращ гел
Ето и необходимите продукти:

  • 40 гр. гел от алое вера
  • 70 гр. етанол от 90% или 60 гр. изопропилов алкохол
  • 1 ч.л. глицерин
  • 5 капки етерично масло от чаено дърво
  • 2-3 капки етерично масло от лимон
  • 2-3 капки етерично масло от лавандула
  • 1-2 капки етерично масло от риган

Начинът на приготвяне е лесен. Просто сложете всички съставки в съд, разбъркайте до получаване на хомогенна смес и прехвърлете в съд с подходящ накрайник – пулверизатор или помпичка. Целта е да бъде максимално лесно за вас да го нанасяте ежедневно. Изберете стъклен съд. Този от снимката е купен от Джъмбо за 1,50 лв. и е подходящ за употреба у дома. Ако изберете такъв съд – от прозрачно стъкло, задължително го дръжте далеч от пряка слънчева светлина. За навън, изберете съд от тъмно стъкло. В Zoya може да откриете такивa малки стъклени бурканчета с пулверизатор.

рецепта за дезинфекциращ гел

Сега лесното е до тук. По трудното е от къде да намерите продуктите. Може да поръчвате от Амазон – там има доста качествени продукти, но в настоящата ситуация, не знаем колко време отнема доставката и дали изобщо ще стигне до нас. А пък, ако мислим за въглеродния отпечатък, който оставяме, по-добре да търсим български продукти.

Гелът от алое вера, които ние използваме е на Zoya. Тъй като той ни свърши, използвахме този гел от алое вера. Тази кутийка е симпатична, защото след това може да си я използвате за съхраняване на кламери или други дребни неща. Друга опция на същата марка е и тази туба, но за съжаление с тубата после нямате много опции за преизползване.

Етанолът може да откриете във всяка аптека. Нашата рецепта винаги е била с етанол. Изопропиловият алкохол е по-трудният за откриване. В аптека не се открива лесно. Докато се опитвахме да намерим ни препоръчаха да търсим специализирана аптека, която предлага химични продукти. Открихме да го предлагат в OLX и отново в Amazon.

Глицерин – във всяка (или поне в повечето) аптеки ще откриете глицерин.

Етеричните масла – ние използваме тези на Zoya, защото са качествени, познаваме добре всичките им масла, защото ги използваме често и са на сравнително добра цена за качеството, което получавате. Други масла, които препоръчваме са тези на Doterra. Те се славят с много високо качество и високи цени, но са наистина много добри.

Самите етерични масла, които сме подбрали за този дезинфектант са:

  • Чаеното и това от риган – заради доказаните им много силни антибактериални, антисептични свойства.
  • Лавандула и лимон – отново имат подобни свойства, но тях най-вече ги слагаме и заради приятния аромат, които оставят.

Може да добавите и други етерични масла, които харесвате! Съветваме ви за всички продукти да гледате срока на годност!

One thought on “Рецепта за дезинфекциращ гел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *